Technológiánk

Az ózonalapú fertőtlenítés régóta bizonyított eljárását ötvözzük az okos rendszerekkel. Generátorunk a területen elhelyezett szenzorokon keresztül folyamatosan figyeli az ózonkoncentrációt és más változókat. Így garantáltan annyi ózont fejleszt csak, és annyi ideig dolgozik, ami feltétlenül szükséges. Távolról ellenőrizhető, önállóan gondoskodik a helyiség ózonmentesítéséről, annak ellenőrzéséről és a biztonságról. Egy zárt tér fertőtlenítése sohasem volt még ennyire egyszerű.

Az ózonról

Az ózon (O3) három oxigénatomból álló instabil molekula, ami a természetben is előfordul. Leggyakrabban villámcsapások, vagy elektromos ívek mellett keletkezik nagy mennyiségben az úgynevezett koronakisülések hatására, amit az ózongenerátorok is használnak. Az ózon az egyik legerősebb ismert oxidáló és fertőtlenítő anyag, ami a körülményektől függően több százszor, sőt ezerszer hatékonyabb és gyorsabb, mint a klór. Ennek megfelelően már több mint 100 éve használják fertőtlenítésre. Ha kapcsolatba kerül bármilyen mikroorganizmussal, mint amilyenek a vírusok, baktériumok, a penész vagy a gomba spórák, akkor szinte azonnal megsemmisíti őket. Az oxidáló hatása olyan erős, hogy ezek a mikroorganizmusok nem tudnak immunitást kiépíteni ellene, nem úgy, mint más vegyszerekkel szemben.

Az ózonalapú fertőtlenítésről

Különlegesen erős oxidációs tulajdonságai miatt az ózonalapú fertőtlenítés hatékony fegyver a fertőzések és járványok elleni állandó küzdelemben. Az ózonkezelés világszerte bevett légtisztító, szagtalanító és fertőtlenítő eljárás, amit minden olyan helyen érdemes használni az egészségügytől, üzemi konyhákon át a különböző munkahelyekig, ahol fontos a léghigiénia és a mikroorganizmusoktól mentes, tiszta környezet.

Az eljárás lényege, hogy egy légmentesen lezárt teret kellő koncentrációban töltenek meg ózongázzal, ami az ott lévő összes mikroorganizmust elpusztítja. Az ózon azért is kiváló választás, mert légnemű anyagként a terület minden pontjába eljut és nem csak a levegőt, de a helyiség összes szilárd felületét is tökéletesen fertőtleníti. Mindenhová eljut, ahová a levegő eljutna, így a legtöbb szövetet és szivacsot is mélyrehatóan fertőtleníti. Egyedül a vastag, zárt cellás szövetek és szivacsok mélyére nem tud behatolni, így ezekben az esetekben kell csak más, vegyszeres módszerekkel kombinálni a használatát.

Az ózonalapú fertőtlenítőrendszerek környezetbarát módon, ózongenerátorok segítségével a levegőből állítják elő a szükséges ózonmennyiséget. Mivel az ózonmolekulák rendkívül reaktívak, így igen rövid életűek is. Abban a pillanatban, ahogy reakcióba lépnek valamivel, azonnal meg is semmisülnek és az oxidáció során oxigénné alakulnak vissza. Semmilyen káros vegyszermaradék nem marad a levegőben vagy a felületeken. Így az ózonkezelés, gyors, hatékony, és ha megbízható eszközökkel, szakszerűen használják, biztonságos fertőtlenítési mód.

A biztonságról

Az ózongáz a tulajdonságai miatt rendkívül hatékony fertőtlenítőszer, ám ugyanezért körültekintően kell használni, hogy valóban biztonságos legyen. Az ózon ugyanis alapvetően mérgező gáz, aminek a szúrós szagát az emberek már rendkívül alacsony koncentrációban 0,01 ppm (milliomodrész) is megéreznek a levegőben. A fertőtlenítésre használt ózon töménysége 0,5-2,5 ppm között van, ami az embereknél is szinte azonnal komoly egészségkárosodást okoz. Kisebb koncentrációban is izgatja a szemet és a nyálkahártyát, tüdőbe kerülve légúti gyulladást okoz, nagyobb mennyiségben tüdőkárosodáshoz vezet és akár daganatos megbetegedéseket is okozhat.

Éppen ezért a fertőtlenítés alatt a légmentesen zárt térben nem tartózkodhatnak emberek, vagy háziállatok, de még növények sem, hiszen ezek sejtfalait is roncsolja az ózon. Ugyanígy azokat a tárgyakat is el kell távolítani, amiknek árt az erős oxidáció. Az ózon ugyan, mint említettük, egy idő után önmagától is lebomlik, de szerencsére a fertőtlenítési folyamat befejeztével az ózont mesterségesen is semlegesíteni lehet, sőt kell is, és fontos, hogy a teret ezután is alaposan átszellőztessük.

A Biolotech fertőtlenítő rendszere

A Biolotech ózonalapú fertőtlenítőrendszerét úgy építettük fel, hogy egy területre kihelyezve annak légmentes lezárása után automatikusan, emberi közreműködés nélkül végezze a fertőtlenítést. Felkészítettük rá, folyamatosan ellenőrizze a terület minden pontján az ózonkoncentrációt és állandó visszajelzéseket adjon a felhasználóknak, a folyamat befejeztével pedig önállóan felgyorsítsa az ott lévő ózon lebomlását, majd jelezze, ha biztonságosan átvehető a fertőtlenített terület. A fokozott biztonság érdekében amennyiben valaki a lezárást áttörve a helyiségbe lép, azonnal riaszt és automatikusan elkezdi az ózon semlegesítését is.

Miért fontos a fertőtlenítés

Bár a COVID19 járvány első nagy hullámával így-vagy úgy kezdünk megbirkózni, a betegség a megbízható és mindenki számára elérhető vakcina hiányában úgy tűnik, még hosszú ideig velünk marad, és időről időre újabb hullámokra kell majd számítanunk. Ráadásul számos szakértő szerint a globalizáció, a folyamatosan utazó és mozgásban lévő emberek tömegei, és korunk környezeti változásai miatt fel kell majd készülnünk újabb és újabb hasonló járványok kirobbanására is. Sohasem volt még annyira aktuális a fertőzések elleni küzdelem, mint most.

A mostani járványhoz hasonló tömeges megbetegedéseket nem lehet félvállról venni. A COVID19 fertőzés miatt tömegek kerültek korházba, sőt haltak meg világszerte, és életkortól vagy vagyoni helyzettől függetlenül senki sincs teljes biztonságban. Már jó ideje tudjuk, hogy a kór hosszú lappangási idő mellett láthatatlanul képes terjedni, így a nemzetek szigorú korlátozásokat, karantént, kijárási tilalmat vezettek be hosszabb rövidebb időre, ami hozzájárult, hogy elkerüljük az egészségügyi katasztrófát.

Mindennek azonban megvolt, és meg is lesz az ára. Az országok gazdaságai, sok vállalkozás és magánember egyaránt krízissel néz szembe, és nem tudja, mi fog történni, ha a járvány új erőre kap, vagy valamilyen hasonló katasztrófa történik. A védekezés és a megelőzés új, hatékony módszereit kell kidolgoznunk, hogy még egyszer ne történhessen meg az, ami most megtörtént. A Biolotech csapata is egy ilyen új, hatékony módszeren dolgozik.

Különösen fontos, hogy az egészségügyben megoldott legyen a rendelők, várótermek, kórtermek és műtők hatékony, gyors és rendszeres fertőtlenítése. A betegek eleve legyengült immunrendszerrel érkeznek, és így fokozottan veszélyeztetettek, az orvosok és ápolók pedig a folyamatos jelenlét és a sokszor embert próbáló körülmények miatt vannak állandó kockázatnak kitéve. Rendszereink más eljárásokhoz képest költséghatékonyabbak, gyorsabbak és olyan minőségi sztenderdek szerint működnek, amik az egészségügy szigorú higiéniás előírásainak is megfelelnek. Ezt a technológiát szeretnénk elérhetővé tenni minden közintézmény, vállalat vagy akár magánemberek számára is, hogy így garantáljuk együtt az egészségesebb és biztonságosabb jövőt.

Hol érdemes használni

A megfelelő fertőtlenítésre mindenütt szükség van, ahol nagyobb eséllyel fordulnak meg beteg vagy veszélyeztetett emberek, illetve, ahol nagy tömegek zsúfolódnak össze viszonylag kis helyen.

Orvosi rendelőkben és kórházakban

Az egészségügyi létesítmények fokozottan veszélyeztetett helyek ahol nagy számban fordulnak meg eleve beteg, idős, vagy legyengült immunrendszerű páciensek, illetve ahol az orvosi, ápolói és kisegítő személyzet is folyamatosan ki van téve a fertőzésveszélynek.

Idősotthonokban, szociális ellátó helyeken, hajléktalanszállókon

Társadalmunk igyekszik felelősséget vállalni, és gondját viselni az időseknek, és elesetteknek. Bár ezek a helyek nagyon sok dologban eltérnek, mégis elmondható róluk, hogy lakóik és ez által dolgozóik is kiszolgáltatottabbak a fertőzéseknek és esetenként a rossz higiéniás körülményeknek is. 

Közületekben, hivatali és közintézményekben

A fertőzések elleni harc során fokozottan ügyelni kell a különböző középületek és hivatalok rendszeres fertőtlenítésére, hiszen itt a legkülönbözőbb emberek tömegei intézik az ügyeiket és töltenek nem egyszer hosszú órákat közösen várakozva.

Tömegközlekedési eszközökön

Hatalmas tömegek zsúfolódnak össze nap, mint nap, hogy otthonuk és munkahelyük között ingázzanak, így ez az egyik legnagyobb kockázatot jelentő terület. Nem véletlen, hogy a járvány enyhülése után is maradtak bizonyos korlátozások és a rendszeres fertőtlenítésre is ugyanúgy szükség van.

Irodákban, munkahelyeken

Bár sok munkahelyen viszonylag nagy távolságot tudnak tartani egymástól a dolgozók, ez nem mindenütt megoldható. Rendszeres interakcióik és a hosszú munkaórák alatti folyamatos jelenlétük pedig a legnagyobb körültekintés mellett is indokolja a rendszeres fertőtlenítést.

Hotelekben

A különböző hotelek, turista- és munkásszállók olyan vendégeknek adnak otthont, akik sok esetben nagy távolságból érkeznek. Még ha nem veszélyeztetett országból érkezik is a vendég, fennáll a veszélye, hogy fertőzést hordoz. Így ezek a helyek könnyen válhatnak egy-egy új fertőzés első gócpontjává.

Vendéglátóhelyeken és boltokban

Egy-egy étteremben vagy bárban a fogyasztás közben még akkor is magasabb a fertőzés veszélye, ha nincs járványhelyzet. A különböző boltokban pedig a zsúfoltság, a különböző áruk mozgatása, fogdosása, válogatása jelent kockázatot.

Magánlakásokban

Bár otthonaink talán a legkevésbé veszélyeztetett helyek, hiszen csak mi lakunk ott, de egy komolyabb megbetegedés, vagy más esemény indokolhatja az eseti fertőtlenítés igényét. Szolgáltatásaink között épp ezért erre is van lehetőség.

A fertőtlenítés folyamata

1. A helyiség felmérése

A rendszer beüzemelését az adott terület alapos felmérése előzi meg, amit képesített kollégánk végez el. Erre azért van szükség, mert minden épület, terem, vagy jármű adottságai mások, így a rendszer elmeit is ennek megfelelően kell elhelyezni, és a biztonságos működés is csak így garantálható.

2. Az állomás és szenzorok kihelyezése, beállítása

A felmérés után az ózongenerátor, a különböző ventillátorok és szenzorok már gyorsan kihelyezhetőek. A rendszer alapvetően automatikus, így a konfigurálása innentől minimális gondot igényel. A kihelyezésről minden esetben jegyzőkönyv készül.

3. A helyiség szigetelése, légmentes lezárása

A rendszer előkészítése és a mozgásfigyelő rendszerek indítása után a helységet légmentesen le kell zárni, ami a legtöbb esetben egyszerűen megoldható, de kollégáink az extrém esetekre is fel vannak készülve.

4. Fertőtlenítés távfelügyelettel, teljes biztonságban

A fertőtlenítés folyamatát a rendszer automatikusan végzi, annak lépései az aktuális ózontartalommal együtt folyamatosan nyomon követhetőek a rendszerrel szinkronizált okos telefonokról. Ez a terület adottságaitól függően általában 30-60 percet vesz igénybe, és az egész procedúra leghosszabb része.

5. A helyiség  megnyitása, az állomás és szenzorok eltávolítása

A folyamat végén a rendszer semlegesíti a megmaradt ózont és garantálja, hogy a helységet megnyitva minden biztonságos legyen. Ezután már csak össze kell szedni a rendszer elemeit és a szenzorokat.

Mennyire hatékony?

%

hatékonysággal pusztítja el a kórokozókat

levegőt tisztít meg 1 óra alatt

üzemidőt garantálunk a szűrőkre

Mennyire
hatékony?

%

hatékonysággal pusztítja el a kórokozókat

területet tisztít meg 1 óra alatt

üzemidőt garantálunk a szűrőkre

Miért megbízható és biztonságos

Hatékony fertőtlenítés

Az ózon a ma ismert egyik legerősebb és leggyorsabb fertőtlenítőszer.

Mindenhová elér

Légnemű, így a rejtett helyekre is eljut különösebb pakolás nélkül.

Tiszta felszín

Nem csak a levegőben, de a tárgyak felszínén is kifejti a hatását.

Vegyszermentes

Az ózon a levegőből képződik, nincs szükség semmilyen vegyszerre.

Lebomlik

Az ózon magától is oxigénné bomlik le, de a rendszerünk automatikusan felgyorsítja ezt a folyamatot az eljárás végén.

Automatikus

A rendszer a telepítés után nem igényel emberi közreműködést.

Folyamatos visszajelzés

Szenzorok felügyelik a fertőtlenítési folyamatot, amit egy telefonról is követni lehet.

Zárt tér

A folyamat része a helyiség légmentes lezárása. Csak szándékos gondatlansággal tudja valaki veszélybe sodorni magát.

Biztonsági rendszerek

Emberi jelenlét esetén a rendszer riaszt és semlegesíti az ózont.

Tanusítványaink


“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur”

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur”

Partnereink


“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur”

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur”